Margaux Verstraete - Bachelor in de podologie
Taken
-
Behandeling van huid- en nagelaandoeningen
-
Diabetesscreening en educatie
-
Reumascreening en educatie
-
Podologisch onderzoek
-
Functionele zooltherapie
-
Schoeninspectie en advies
-
Wondzorg
Ik studeerde aan de Arteveldehogeschool de opleiding bachelor in de podologie die ik succesvol heb beëindigd. Ik ben actief als zelfstandig podoloog in de groepspraktijk ‘Het Labyrint’ te Sint-Kruis.
Openingsuren: dinsdag en donderdag: 8u - 20u
Info over podologie
Podologie
Podologie is een erkend paramedisch beroep.
Een podoloog staat in nauwe samenwerking met artsen, kinesitherapeuten, osteopaten, dermatologen, …
Wie kan bij een podoloog terecht?
Iedereen is welkom bij een podoloog! Podologische zorg op maat voor kinderen, volwassenen, sporters, diabetes- en reumapatiënten.
Wat doet een podoloog?
Een podoloog voert een uitgebreide anamnese uit waarbij de algemene- en specifieke gegevens worden verzameld om de hulpvraag van de patiënt in kaart te brengen. Daarna volgt een onderzoek om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Na overleg met de patiënt kan een op maat gemaakt behandelplan opgesteld worden. Bij een podoloog kan u terecht met verschillende klachten. Vaak zijn klachten ter hoogte van de rug, het bekken of de knieën het gevolg van voetproblemen.
U hoeft niet alleen langs te komen bij klachten, dit kan ook preventief.
Behandelingen bij een podoloog
1. Behandeling van huid- en nagelaandoeningen
Een instrumentele behandeling kan zowel preventief als curatief zijn en kan onder andere uit volgende handelingen bestaan: het verwijderen van eeltvorming, pijnlijke likdoorns, ingegroeide nagels, het frezen van een zieke/ dikke nagelplaat tot normale vorm en dikte.
2. Siliconetherapie
Een silicone orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel om één of meerdere segmenten ter hoogte van de voet te ontlasten of te corrigeren. Deze silicone orthesen kunnen vervaardigd worden uit verschillende materialen.
5. Diabetesscreening
Het is aangeraden om minstens tweemaal per jaar uw voeten te laten controleren indien u diabetes mellitus hebt.
Screening:
-
Inspectie voeten (kleur en temperatuur)
-
Neurologisch onderzoek
-
Vasculair onderzoek
-
Mobiliteit gewrichten
-
Schoengedrag
6. Wondzorg
Het reinigen, ontsmetten en verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet met inbegrip van het aanleggen van de juiste verbanden en indien nodig wondontlasting, behoren tot wondzorg. Een wonde vraagt steeds een specifieke zorg met aangepaste verbandmaterialen.
3. Nagelbeugels
Een gekromde nagelplaat kan vaak drukpijn geven ter hoogte van de huid, dit kan leiden tot het ingroeien van de nagel. Door het plaatsen van een op maat gemaakte nagelbeugel kan de kromming van de nagelplaat één- of tweezijdig te verminderen.
7. Podologisch onderzoek
Er wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweeglijkheid van verschillende gewrichten en het stap- en looppatroon van de patiënt.
4. Nagelaanbouw
Het aanbouwen van een partieel verwijderde nagelplaat om het stukje ontbrekende nagel te vervangen en de uitgroei van de nagelplaat in de juiste richting te sturen.
8. Functionele zooltherapie
Functionele zooltherapie is een op maat gemaakt hulpmiddel om afwijkende voetstanden te corrigeren, drukken te reduceren of om comfort te bieden. Binnen de zooltherapie kunnen verschillende hardheden, correcties en elementen gehanteerd worden. Na het nemen van een voetafdruk wordt door de podoloog een individueel zoolconcept opgesteld.